Under tio år var polismästare Claes Johansson ansvarig för utformningen av vapenregler och vapenlagstolkningar på rikspolisstyrelsen. Han var inte särskilt noga med lagen själv, när lagen inte passade hans åsikter.
”Claes Johansson (RPS) förklarade ganska arrogant att Sverige är ett av världens vapentätaste länder med 2 miljoner skjutvapen fördelade på 700.000 vapenägare samt att alla illegala skjutvapen en gång varit legala. Det spelar ingen roll om de inte stulits eller förkommit i Sverige, antalet vapen i Sverige måste minskas för att komma åt problemet med illegala vapen (sic).
Vidare framförde han åsikten att Soft Air Guns borde förbjudas och att luftvapen bara borde få säljas av den som har vapenhandlartillstånd. Luftvapen över 4,5 mm kaliber borde vara generellt tillståndspliktiga. Dessutom borde RPS få mandat att även klassificera vissa kraftiga 4,5 mm luftvapen som generellt tillståndspliktiga. Enligt Claes beslagtogs ca 1700 skjutvapen under förra året (men SKL uppger att de fick in knappt ett tusental för undersökning. Var är resten ? = Min anm).
Enligt Claes uppfattning skall alla licenser tidsbegränsas och licenser för alla som inte är aktiva (både skyttar och jägare) skall dras in. Om man återupptar skyttet eller jakten får man söka nytt tillstånd. Han avslutade dock med att föreslå innehavstillstånd för köksknivar”. Slut citat.
Plats: Riksdagen
Minnesanteckningar från seminariet ”Lätta vapen – stora problem” den 28 maj 2003.
Karin Enström (m) presenterade riksdagens förening mot spridning av lätta vapen. Föreningen bildades 2002 och medverkande är bl a Röda Korset, Rädda Barnen, skytteorganisationerna, RPS, FMV, Justitiedepartementet, tullen, Utrikesdepartementet, Svenska vapenägarföreningen, Kristna Fredsrörelsen och Svenska freds o Skiljedomsföreningen. Seminariet var det tredje i ordningen och alla som kunde tänkas ha något information eller idéer i ämnet hade inbjudits.
Christina Ulfsparre (RK) redogjorde för en Temoundersökning som genomförts. Resultatet biläggs. Bakgrunden var egentligen att diskutera om Sverige som ratificerat barnsoldatkonventionen kan utbilda hemvärnsungdom och FBU:are. (Ingen under 18 år i uniform borde utbildas i vapenhantering). Det är svårt att kontrollera vapen i tidigare krigsområden och skadorna orsakade av vapen i sådan områden minskade bara med ca 30 % trots att kriget egentligen var slut, allt beroende på resterande okontrollerade vapen.
Per Arvidsson (FMV) redogjorde summariskt (”ganska dåligt och på skolnivå”) för vad som anses som lätta vapen. Till skillnad från tidigare begrepp ”finkalibriga vapen” som avsåg vapen under 20 mm kaliber är ”lätta vapen” eldhandvapen och lätta understödsvapen som betjänas av en man eller en mindre grupp.
Claes Johansson (RPS) förklarade ganska arrogant att Sverige är ett av världens vapentätaste länder med 2 miljoner skjutvapen fördelade på 700.000 vapenägare samt att alla illegala skjutvapen en gång varit legala. Det spelar ingen roll om de inte stulits eller förkommit i Sverige, antalet vapen i Sverige måste minskas för att komma åt problemet med illegala vapen (sic). Vidare framförde han åsikten att Soft Air Guns borde förbjudas och att luftvapen bara borde få säljas av den som har vapenhandlartillstånd. Luftvapen över 4,5 mm kaliber borde vara generellt tillståndspliktiga. Dessutom borde RPS få mandat att även klassificera vissa kraftiga 4,5 mm luftvapen som generellt tillståndspliktiga. Enligt Claes beslagtogs ca 1700 skjutvapen under förra året men till SKL kom knappt ett tusental för undersökning. Var är resten ? Enligt Claes uppfattning skall alla licenser tidsbegränsas och licenser för alla som inte är aktiva (både skyttar och jägare) skall dras in. Om man återupptar skyttet eller jakten får man söka nytt tillstånd. Han avslutade dock med att föreslå innehavstillstånd för köksknivar.
Roger Karlson (riksdagens utredningstjänst, RUT) förklarade att han inte visste så mycket om vapenlagar i andra länder men kom ändå med en del synpunkter och tankar om vapenlagstiftningen i andra länder.
I Sverige finns ca 25 vapen / 100 personer vilket är ungefär samma förhållande som i bl a Canada, Nya Zeeland och Frankrike.
I USA har 41 % av hushållen minst ett skjutvapen. Motsvarande siffra för Sverige är 20 %, för Japan är den 0,57 % och för Finland 50 %.
I Sverige sker idag 0,31 mord / 100.00 invånare med skjutvapen. Motsvarande siffra för Finland är 0,87 / 100.000, för Japan 0,03 / 100.000 och för USA 6,24 / 100.000.
I bl a Frankrike, Belgien, Österrike och Grekland är de vapen som klassas i kategori C och D i EU-direktivet undantagna för licens.
Peter Brune (Kristna Fredsrörelsen) redogjorde kort för en sammanslutning, IANSA, som har till syfte att begränsa spridningen av lätta vapen.
Charlotte von Essen (Justitiedepartementet) redogjorde för vilket arbete som f n pågår inom departementet med anledning av RPS årliga rapport angående vapenlagstiftningen. Denna rapport har lämnats sedan år 2001 och skall sätta fokus på vad som kan behöva ändras i vapenlagstiftningen. I år utreds bl a följande:
Skall vapenhandlartillståndet tidsbegränsas?
Skall antalet vapen för målskytte begränsas ? (målskjutningsgarderob)
Utlåningsreglerna skall ses över.
Skall vapenliknande kopior förbjudas eller infärgas?
Skall all vapenskrotning ske på SKL?
Läkares anmälningsplikt.
Kontroll av import/export av vapen.
Märkning av skjutvapen (SE-nummer)
Arbetet skall vara avslutat i september 2003.
Namn (borttaget av Berghs Blogg i enlighet med källan)
_____________________________________________________________________________________________________________________________
En utmärkt redovisning av den svenska vapensituationen och mycket mera finns i en avhandling av Hanna Pettersson på inlägget Vapenkontroll.
0 kommentarer