Ett halvår med skattepengar är inte nog för
Jimmy Fredriksson, företagare som sörjer sin avlidna dotter. Han kräver mera. När 45 000 personer kommenterat på Facebook backar den annars så isigt kalla Försäkringskassan. Han får fortsätta sörja med skattepengar som dämpande medicin.
Vad gör fru Andersson, 78 år och utfattig, i sin sorg efter det att både make och enda barnet drunknat på fisketuren? Hon får inte en spänn av Försäkringskassan. Och om fått det hade inte sorgen blivit mindre.
Fru Andersson vet inte vad Facebook är och har inte en chans att skapa opinion för sin sak. Men företagaren Jimmy Fredriksson vet hur man gör. Och får landets största nyhetsredaktioner på sin sida. Då har inte direktörerna på Försäkringskassan en chans. De kan bara ducka och backa och ge Jimmy vad han begär.
Tragedi
Att förlora ett barn är fruktansvärt. Att förlora ett barn efter en lång tids sjukdom med vetskap att upplösningen troligen blir döden är mycket tuffare än om barnet omkommer i en plötslig olycka. Så inget snack om saken, det är verkligen synd om alla föräldrar som drabbas. Inklusive Jimmy och hans fru. Men ska en gränslös sorgetid vara skattebetald?
Mitt svar är nej. En helt annan sak är depression av sådan grad att specialist(er) klassat den som sjukdom. Då ska självklart ersättning lämnas från Försäkringskassan på samma villkor som för andra sjukdomar.
Medelmåttornas fix-stjärnor hos Försäkringskassan skulle i Jimmys fall begärt skarpare sjukintyg istället för att bara fyrkantigt dra in sjukpenningen. Generaldirektören Dan Eliasson har en närmast övermäktig uppgift om han nu har ambitionen att komma till rätta med medelmåttornas värstingar inom Försäkringskassan.
Kaos
Mycket blir kaotiskt när ett barn dör. Mitt i sorgen ska en rad praktiska saker få en lösning. Syskon ska tas om hand, begravning ska ordnas, släktingar ska kontaktas och mycket annat. Så, visst, en kortare tid är det humant och vettigt med en ersättning motsvarande den som om man vore sjuk. Hur lång tid? Vet inte, men en månad kan jag acceptera som rimligt.
Fram med klara regler och bort med Försäkringskassans utrymme för tyckande i den här typen av fall.
Text: Lars-Kristian Bergh
Fotnot
Den 8 maj meddelas att Försäkringskassan ber om ursäkt för flera fel man begått men att beslutet står fast p g a läkarintygets innehåll som inte medger ytterligare sjukpenning.
0 kommentarer