ComHem är den största utsugaren på bredbandsmarknaden. De skörtar upp kunderna även med påhittade tjänster som ”krypteringsavgift”. Ett fåtal aktörer innebär monopolnackdelar för kunderna. Men regeringen tycker det är okey att den ytterst obetydliga konkurrensen blir ännu mindre.
Den 1 mars tog jätten TeliaSonera över Svenska stadsnät AB. Det i och för sig lilla bolaget hade en unik möjlighet att växa och på sikt bli en betydelsefull konkurrent på bredbandsmarknaden. Det sålde kapacitet i fibernät åt olika operatörer (öppet nät) vilket får ses som en betydelsefull strategisk fördel.
Telia är på bredbandsmarknaden en gigant i nästan samma klass som ComHem är på kabel-TV marknaden. Att sluka Svenska stadsnät är fullständigt logiskt för den som avskyr konkurrens och eftersträvar monopol. Lämnar man då ett sockrat bud innan bolaget hunnit bli stort så blir ju priset lågt.
Svenska stadsnäts ägare borde inte sålt till Telia. Borde inte fått sälja eftersom det innebär en samhällsskada. Men med en regering som antingen sover eller inget begriper så lämnar man fritt spelrum för ett fåtal oligopolföretag.
Trots en ytterst svag konkurrens så reagerar inte KKV, konkurrensverket. Om inte KKV ens lyfter på
ögonbrynen när TeliaSonera ytterligare försvagar den obetydliga konkurrensen, NÄR kommer då KKV och regeringen att reagera?
Det är skillnad på bredband och bredband. För att kunna skicka stora datamängder snabbt så krävs glasfiber. Kapaciteten slukar lätt distribution av film och television. TV i datorn blir allt vanligare. Det är här monopoltrynet skymtar bakom kabelvindorna.
Att gräva upp kanaler i marken och lägga ned fiber kräver mycket stora investeringar. Det handlar om infrastruktur lika strategisk som när järnvägarna började byggas ut på 1800-talet och 1900-talet. Men regeringen, med Anna-Karin Hatt(c) som ansvarig för IT-frågor, verkar vara totalt ointresserade av den ekonomiska struktur som växer fram allt tydligare: OLIGOPOL.
När väl fibernätet finns på plats så kan vinsterna skyfflas hem med grävmaskin. Enligt en analys av Per Lindvall är avkastningen på investerat kapital hos ComHem över 100 procent. Wallenbergdominerade EQT har en marginal (Ebitda) på över 66 procent. Vad ska du som kund göra om du är missnöjd? Sluta titta på TV? Ställa datorn i garderoben och köpa frimärken och kuvert istället?
Du är fast i leverantörernas fåvälde som kan ockra utan risk för att tappa kunder. Jämför med elnäten. Socialdemokraterna bolagiserade och avreglerade elmarknaden. Nu är en liknande utveckling på gång med alliansregeringen som ansvarig.
Kan inget
Finns det någon regeringsmedlem som kan något om hur marknad, företag och konkurrens fungerar? Det verkar inte så. Statsrådet Peter Norman har dock jobbat på ett finansföretag en tid för länge sedan. Statsrådet Göran Hägglund jobbade i ungdomen som säljare hos en försäkringsmäklare.
Statsrådet Anna-Karin Hatt, har hon under en längre tid haft ett konkurrensutsatt jobb? Hennes chef Annie Lööf har det inte. Jan Björklund, Tobias Billström, Anders Borg och nästan hela det övriga gänget då? Nä, det är rent bord. Ingen erfarenhet av affärer, marknadsbearbetning, försäljning, hur man undviker konkurrens, hur man skinnar kunder. Men vänta, här är kanske en resurs?
Hotelldirektör
Statsrådet Catharina Elmsäter-Swärd! Hon har varit chef för ett hotell i Södertälje. Privatägt. Hon
står kanske för regeringens affärskompetens. Vad gjorde hon när Telia tog över Svenska stadsnät? Satt hon insnöad på ett tåg någon stans i obygden? Utan fungerande bredband på tåget. Eller förstod inte ens hon att det var ett strategiskt köp som Telia gjorde?
Privat företagande är utmärkt och fungerar bevisligen bäst ur ett kundperspektiv men det går naturligtvis över styr om marknaden släpps helt fri utan ramar och utan kontroll. Något som borde anses extra viktigt när konkurrensen är nästan obefintlig.
De kommersiella drivkrafterna skapar bättre effektivitet än offentligt finansierade verksamheter. Det visar en rad studier. Men massor av studier under decennier visar också att en helt fri marknad aldrig fungerar väl vid bristande konkurrens.
Finns det någon som anser att vi har konkurrens värd namnet på elmarknaden? Nu är samma elände på väg på bredbandsmarknaden. Och även den här gången är det politikerna som krattar manegen för monopolsituationen.
Reinfeldt och hans regering vill förstås inte vara onda mot oss. Problemet är att de antingen sover eller inte tycks begripa sig på hur affärer och marknad fungerar. Det är ett problem. Ett allvarligt problem.
I Svenska Dagbladet belyses situationen på ett utsökt sätt av Per Lindvall den 8 april som du som har bredband eller TV från ComHem, Boxer, Canal Digital eller Viasat, bör läsa. Klicka på den här blåa texten sedan kan du lägga undan den blodtryckshöjande medicinen för idag.
Per Lindvall, SvD
Text: Madeleine Jonson
Skriv vad du tycker i kommentarsfältet nedan. Du får vara anonym om du vill.
Verkar som om det är Annies fel för allting. PST, Post- och telestyrelsen har inte reagerat. Konsumentverket med KO har inte oppnonerat. Konsum har inte protesterat. Sveriges konsumentråd har varit tysta. Vad begär ni? Att regeringen ska vara synsk?
Jag kan tillstå att situationen inte är idealisk men allt kan inte bara vara regeringens fel. Försök vara lite mera seriösa.
La ditt inlägg på Facebook och denna kommentar skrev Hans Hansson där:
I stället för att låta Telia eftersträva att få tillbaka sitt gamla monopol, så borde en demokratisk rättsstat eftersträva att ”frysa ut” ett sådant företag. TeliaSonera har gjort sig ökänt hos alla demokratiska krafter för att stödja diktaturregimer i deras strävan att övervaka demokratiska oppositionella i diktaturländerna. Genom att installera hemliga s.k. svarta lådor har TeliaSonera hjälpt och stött de diktatoriska presidenterna att i realtid avlyssna vissa mobilnummer, att snabbt låta sina hemliga agenter gripa personerna så gott som omedelbart och därefter skrämma och tortera dessa. Det är absolut inte rumsrent att låta ett sådant företag få lov att utvecklas. I stället borde man inskränka TeliaSoneras möjligheter att utöka sin verksamhet. Personligen kommer jag aldrig att teckna ett abonnemang hos Telia. Det finns många andra att välja mellan.
Ta en titt på operatörerna i de öppna näten och deras priser. I stort sett samma pris och samma villkor. Bara små oväsentliga detaljer skiljer. Vad tyder det på? Att konkurrensen fungerar eller inte fungerar? Kan det betyda att de i praktiken samarbetar om prissättningen? I den Brf där vi bor i centrala Stockholm vägrade Telia deltaga när nätet skulle bli med fritt val av bredbandsoperatör. Telia skulle bli ensamma på treårsavtal med oss annars avstod Telia, var deras ultimatum. Vi valde att avstå Telia, ingen enda medlem accepterade Telias monopolbud.
Vårt avtal med Com Hem innebär 64 % lägre pris än deras prislista. Vi hotade kasta ut dem och då gick det få lägre pris. Utan en fungerande konkurrens blir det både otrivsamt och svindyrt med dålig service. Regeringen måste vakna. Upprepa inte misstaget som gjordes med elmarknaden.
Bra artikel. Hans Hansson, det stämmer att det finns flera att välja på men problemet är att de har samma ägare. Bredbandsbolaget ägs av Telenor. Varför? Jo för att minska konkurrensen. Bahnhof ägs av en utländsk multis. Det finns nog fler exempel. När det gäller tv o film så har jag bara Telia att välja på. I större städer kanske det finns ComHem också men det företaget är minst lika stor utsugare som Telia. Regeringen sover eller inget begriper skriver Madeleine. Det tycks stämma bra. Hur få dom att vakna?
Jo, det är sant att det är svårt att få överblick över ägarförhållanden. Jag själv har Bredbandsbolaget som distributör av fast internet (+mobilt) samt IP-telefoni. Jag är rätt nöjd med hur det fungerar med snabbhet och i övrigt. Jag har Com Hem i huset, men har inget enda abonnemang utan bara de analoga kanalerna från Com Hem som ingår i hyran. Jag anser att alla abonnemang är alldeles för dyra. Jag får ofta telefon från oseriösa företag som vill ”sänka” min telefonkostnad på min fasta telefon. Typiskt är att dom har massor av negativa omdömen på internet, så det finns ingen anledning att gå ifrån något som funkar bra. Samma bondfångeri har jag problem med när det gäller elektriciteten. Ibland ringer också ”Windows support” från Indien med taskig engelska och försöker blåsa folk på pengar. Microsoft ringer aldrig till varken återförsäljare eller konsumenter. Sist så bad jag honom ”go to hell” fem gånger innan jag lade på luren. Nu finns det massor av blufföretag på internet.
I stället för att låta Telia eftersträva att få tillbaka sitt gamla monopol, så borde en demokratisk rättsstat eftersträva att ”frysa ut” ett sådant företag. TeliaSonera har gjort sig ökänt hos alla demokratiska krafter för att stödja diktaturregimer i deras strävan att övervaka demokratiska oppositionella i diktaturländerna. Genom att installera hemliga s.k. svarta lådor har TeliaSonera hjälpt och stött de diktatoriska presidenterna att i realtid avlyssna vissa mobilnummer, att snabbt låta sina hemliga agenter gripa personerna så gott som omedelbart och därefter skrämma och tortera dessa. Det är absolut inte rumsrent att låta ett sådant företag få lov att utvecklas. I stället borde man inskränka TeliaSoneras möjligheter att utöka sin verksamhet. Personligen kommer jag aldrig att teckna ett abonnemang hos Telia. Det finns många andra att välja mellan.
Det är kallt idag. Regeringens fel förstås.
Tror inte det beror på bristande ambitioner. Det är nog som Johansson tror brist på insikt och förståelse för mekanismerna som släpps loss om marknaden lämnas vind för våg. Verkar som om maktskiftet 2014 är oundvikligt. Tyvärr.
Vidrigt! Telia har sedan urminnes tider agerat utsugare. På den tiden ISDN var det enda som ofta var möjligt för den lilla människan så tjänade Telia enorma pengar, de tog ju pröjs för den data som drogs hem, något de börjat med på nytt i år på det mobila ”bredbandet”…. Vidrigt!
Det där var ord mitt i prick. Helt sjukt hur både Telia och comhem får härja med att suga ut sina abonnenter. De är hur fräcka som helst, skrupelfria utsugare, inte seriösa.