Anställda på myndighet pressade av missnöjda medier

Ett flertal anställda vid Myndigheten för press, radio och tv har under vintern fått namn och bild publicerade av högerpopulistiska och högerextrema medier, uppger Dagens Nyheter.

– Det är obehagligt att behöva stänga sina Facebookkonton, att vara i skottgluggen för detta, säger en anställd till DN.

Det är en för den breda allmänheten en ganska okänd myndighet, Myndigheten för press, radio och tv, MPRT. Myndigheten utfärdar bl a utgivningsbevis för publicister på nätet och för andra medier som papperstidningar, Tv och radioutsändningar.
Vrede

Artiklarna fokuserar i flera fall även på anställdas privatliv bortom myndighetens beslut, bland annat information om sexuell läggning, gymnasiebetyg och tidigare politiska uttalanden.

– Jag tror inte riktigt man kan förstå hur obehagligt det är förrän man faktiskt ser sitt eget namn skrivet. Hur otroligt läskigt det är att man hämtar bilder från sociala medier på en, säger en handläggare till DN.

Situationen har lett till att flera anställda känt sig tvingade att begränsa sina konton i sociala medier och ta bort privata kontaktuppgifter från internet.

– Det är klart att det är olustigt när man själv blir i ett sånt fokus, jag är inte van vid det. Jag tror ingen handläggare är van vid det, för vi är ju varken beslutsfattare eller makthavare på något sätt, säger ytterligare en av myndighetens handläggare till DN.

En del av de anställda som hängts ut säger till DN att de upplever ett bristande stöd från myndighetens sida.

– Jag skulle säga att mina närmaste chefer, de har varit ett stöd. Det kanske är lite högre upp som man inte riktigt förstår vad det här är. Väldigt länge kallade man det här för en granskning, det blir lite svårt för oss att se det så när folk hängs ut som inkompetenta och kriminella, att se det som en granskning, säger en av handläggarna.

– Vi handläggare har inte informerats om att det här skulle kunna bli en grej. Det har det inte pratats om, inte vad jag kan komma ihåg.

Tar ledningen det allvarligt?

– Vad ska man säga? För mig är det en ganska stor grej att alla som kommer att googla mig nu kommer att kunna hitta detta. Är man väldigt högt uppsatt är det kanske negativ publicitet, men det här är ju mer mitt liv.

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv, beklagar medarbetarnas upplevelse av bristande stöd.

– Det tycker jag är tråkigt att höra, det är inte något jag känner igen. Jag tycker vi gjort mycket och att vi gör mycket på det här. Vi har utbildningar, vi har möjlighet till diskussioner, vi har diskuterat det här innan och utbildat våra medarbetare i det här innan de sätts att arbeta med de här frågorna, säger hon.

– Samtidigt så förstår jag att man blir ledsen, man blir kränkt, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.

– Det här är väldigt tråkigt för oss alla, för myndigheten men framför allt för de som hängts ut. Vi ska tåla granskning men att enskilda medarbetare hängts ut, det är inte roligt helt enkelt.

Och att det nu finns anställda som tycker att stödet från ledningen inte varit vad de hoppats på, vad har du för kommentar till det?

– Jag tycker som sagt var att det är väldigt tråkigt att höra och det här är någonting som vi får hantera internt. Det här är en fråga som är uppe på dagordningen kontinuerligt nu helt enkelt, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.

Kan stödet ha kommit för sent?

– Vi har haft de här diskussionerna tidigare och utbildningar tidigare. Men vi kan naturligtvis alltid göra mer, man kan alltid i efterhand säga att man kunde gjort mer men det är inte så att vi är nyvakna och har tagits på sängen.

– Som vi påpekat ett antal gånger, det är inte så att det är handläggarna som beslutar utan det är Mediestödsnämnden, säger hon.

– Mina medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete med att snabbt få ut de här stödpengarna som var så viktiga och som skulle gå ut under en väldigt kort tid. Normalt sett fördelas ungefär 700 miljoner i mediestöd och presstöd, men förra året var det 1,4 miljarder, alltså den dubbla summan.

Ola Sigvardsson, Allmänhetens Medieombudsman har tagit del av innehåll från Newsvoice och Nya Dagbladet. I en kommentar till DN skriver han:

”Newsvoice är sedan i oktober 2020 medlem av det medieetiska systemet. Jag vill därför inte yttra mig specifikt om en publicering som kan komma att hamna på mitt bord. Rent generellt kan jag säga att exponera enskilda tjänstemän utan ledande ställning i en del tidigare ärenden har lett till fällning.”

7 Kommentarer

  1. Torbjörn Sassersson

    NewsVoice anmälde SVT till Granskningsnämnden.

    Det handlar sammanfattningsvis om ett övergrepp från en gruppering av medier och en myndighet som försöker klämma åt NewsVoice efter att vi avslöjat graverande omständigheter, hur MPRT försnillat miljontals kronor till PK-tidningar som inte ens uppfyller villkoren. Denna granskning tålde inte MPRT utan använder sedan sina handläggare för att skydda sig själva och avleda uppmärksamheten bort från vad vi avslöjat. Det gör detta genom att koppla NewsVoice till har, hot och våld samt ett påstått dataintrång som egentligen var en anställd på MPRT som läckte förhandsbesked.

    Sammankopplingen till NewsVoice görs genom att klippa samman bilder från NewsVoice med starka negativa ord. Alla journalister och filmare med grundkunskaper om aktiv påverkan och klassisk propaganda förstår precis vad SVT sysslar med.

    Vi anmäler därför inslaget till Granskningsnämnden. Problemet är att nämnden är en del av MPRT som i detta ärende medialt redan samarbetar med både SVT och DN för att negativt hänga ut NewsVoice efter att vi avslöjat felaktiga myndighetsbeslut och misstänkt korruption på MPRT.

    Jag kommenterar även i artikeln nedan varför vi nämnde namn på handläggare.

    https://newsvoice.se/2021/02/newsvoice-anmaler-svt-granskningsnamnden-mprt/

    • Kenneth Nilsson

      Hej Jag har läst din kommentar och läst vad du skriver på Newsvoice och häpnat. Tänker att detta dina påståenden kan bara inte vara sanna. Var är bevisen? Du påstår att SVT har klippt och klistrat men var är beläggen? Bara påståenden tills du redovisar åtminstone något bevis. Har du bevis och har lämnat in dem till granskningsnämnden så är ju en fällning självklar.

      • Torbjörn Sassersson

        Bevisen ligger helt öppet. Det är bara följa sekvens för sekvens och hur berättarröst och bildval överlappar. Kan du inte se det så kan jag tyvärr inte göra mer.

        Självklart kommer Granskningsnämnden inte fälla SVT. De fäller inte inte inom sina egna led.

  2. Lennart Åhs

    vilka fula trynen. idioter som inte tror att covid finns. Tror väl inte att månlandningen 1969 var på riktigt heller?

    • Torbjörn Sassersson

      Vi har skrivit omfattande om Covid-19 och sjukdomen finns självklart.

      Personligen tror jag även att månlandningarna genomförts. Jag hade tidigare direktkontakt med en av astronauterna, som tyvärr nu gått bort.

      Vi är noga med att gå till källorna och granska, något som blivit mycket ovanligt idag inom massmedias journalister som alltför ofta bara skriver av nyhetsutskick och pressmeddelanden från TT, Reuters respektive företagens kommunikationsavdelningar.

      Vad många inte vet är att flera av dessa nyhetsbyråer i sin tur köper material från diverse PR-byråer. Så illa är det.

      • Kenneth Nilsson

        Ruggig verklighet du beskriver. Ja medierna är duktiga på att skryta om sin sakliga journalistik. Förra året avslöjade Livsmedelsverket ett omfattande fusk med olivolja. 20 testade oljor med bara 4 godkända. En fräck fuskare var Di Luca en miljardomsättningsfirma med sitt Zäta märke. Deras ”Extra Virgin kallpressad olivolja” var så usel att italienarna bara använder den till lampolja. 2 veckor senare hade SVT Aktuellt ett långt gulleinslag om Zäta olivoljor utan att nämna ett ord om testet och fusket. Inte ett enda mediahus har tagit upp fusket så du är inte ensam om att upptäcka mediabluffen. Klart att det var Di Lucas PR-byrå som placerat inslaget hos SVT.

        • Torbjörn Sassersson

          Intressant! Tack.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar